Pogosta vprašanja

Je ogrevanje s peleti res cenovno bolj ugodno?

Da, cena peletov je nižja od cen fosilnih goriv, še pomembneje pa je, da bo razkol med cenama v prihodnjih letih verjetno še rasel. Zaloge fosilnih goriv v svetu so namreč omejene, medtem ko so peleti izdelani iz lesne biomase in spadajo med obnovljive vire energije (OVE), kar pomeni, da se nenehno obnavljajo in so lahko dostopni.

Lahko obstoječ oljni kotel predelam na kurjenje s peleti?

Da, montaža gorilnika TeraFlam je možna na vse vrste sodobnih peči, tudi na stare kombinirane.

Na katere vrste kotlov je mogoče vgraditi gorilnik TeraFlam?

Gorilnik lahko namestimo na skoraj kateri koli kombiniran ali oljni kotel. Običajno je najprimernejše mesto za namestitev že predvidena odprtina za oljni gorilnik. Pomembno je, da je velikost izgorevalne komore tolikšna, da se plameni gorilnika ne dotikajo preveč sten kotla in da kurilna vrata omogočajo izvedbo predpisane 160 milimetrske odprtine.

Kako poteka montaža gorilnika?

Sam postopek montaže je odvisen od peči in skoraj vedno je potrebna modifikacija kurilnih vrat. Vrata kotla ob vgradnji gorilnika predela montažer. Celotna montaža gorilnika in modifikacije vrat traja samo nekaj ur.

Ali gorilniki TeraFlam zahtevajo veliko vzdrževanja?

Ne, zaradi dobrega izkoristka je čiščenje oz. sesanje pepela pri kombiniranih kotlih potrebno enkrat na dva meseca, pri oljnih pa na sedem do deset dni.

Kakšen je izkoristek gorilnika TeraFlam?

Izkoristek gorilnika TeraFlam je bistveno večji od klasičnih in zaradi vpihavanja vročega zraka pod pelete zagotavlja kar 99 % izkoristek gorilnika, izkoristek na kotlu pa je med 92 % in 96 % upoštevajoč EN-A1( Peleti Schweighofer) pelete z manj kot 0,39% pepela ter 0,5% izgub skozi ohišje.

Ali je potrebno za gorilnik TeraFlam kupovati posebne pelete?

Ne, gorilniki TeraFlam so edini v Evropi s patentiranim mehanskim strgalom žlindre, ki deluje samodejno in neprestano ter omogoča kurjenje peletov slabše kakovosti brez strahu pred dodatnim vzdrževanjem in čiščenjem. Odlikujejo ga najnižji obratovalni stroški na tržišču.

Ali so ob menjavi ponudnika peletov potrebne kakšne prilagoditve?

Ne, gorilnik TeraFlam omogoča kurjenje lesnih peletov ali agro peletov brez potrebnega nastavljanja regulacije. Ob spremembi ponudnika lesnih peletov gorilnika ni potrebno ponovno nastavljati.

Kakšen je sistem dovajanja peletov?

Dovajanje peletov poteka preko dozirnega polža EcoPel, ki ima varen, osem vatni indukcijski motor, ena njegovih ključnih prednosti pa je tudi tiho delovanje. Moč motorja je 8W pri intermitenci 30%.

Kakšne so prednosti ogrevanja s peleti v primerjavi s toplotno črpalko?

Prihranki pri ogrevanju s peleti in toplotno črpalko so primerljivi, pri čemer je začetna investicija pri peletih bistveno manjša. Zaradi patentirane tehnologije gorilniki TeraFlam zagotavljajo še dodatne prihranke, saj zagotavljajo kar 99-odstotni izkoristek gorilnika.

Najnižji obratovalni stroški na tržišču

Tehnologija ponovnega vžiga gorilnika iz žerjavice brez porabe elektrike. Kadar vžig iz žerjavice ni mogoč, se gorilnik samodejno prižge električno z 200W keramično svečko.

Zagotovljena varnost

V gorilnik so vgrajeni naslednji varnostni mehanizmi. Gorilnik je hlajen z zračno blazino med plameni in zgorevalno komoro, zato ni nevarnosti zavretja hladilne vode. Temperaturni senzor preprečuje segrevanje dozirnega kolena. Zračni ejektor preprečuje povratni udar ognja. Samogasljiva gibka cev za dovod peletov se v primeru povratnega ognja razgradi in s tem prepreči vžig goriva v transportnem polžu in zalogovniku.